torek, 9. marec 2021
POIŠČI

240 planincev invalidov/OPP na pohodu na Planino
Najdi nas na Facebooku

GOGO - Gibalno ovirani Gore osvajajo


Gibalno ovirani gore osvajajo je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Akcija GOGO 2020 ima zelo "slovenski" pridih, saj želijo biti tudi invalidi gorniki, planinci, tako kot vsi Slovenci. 

GOGO logo_1
Akcija bo potekala v treh terminih na štirih slovenskih kočah:
• 5. september 2020, Tamar in Boč
• 6. september 2020, Čaven in Gradišče Lavričeva koča
• 10. september 2020, Gradišče Lavričeva koča.
Na kočah nas že nestrpno pričakujejo. Skupaj lahko premikamo meje, meje možnega, moramo jih samo podpreti in jim pustiti, da nam pokažejo, da želijo, da zmorejo, da znajo.

Namen akcije je inkluzija skozi okrepitev aktivne vloge invalidov in oseb s posebnimi potrebami (OPP) za preprečevanje osamljenosti, izključenosti, apatičnosti in telesne nedejavnosti.
Gibalno ovirani so do zdaj hodili v hribe na različne načine in predvsem v lastni organizaciji, sedaj želimo to izvesti in omogočiti organizirano za vse vrste gibalno oviranih - paraplegike, distrofike, osebe z multiplo sklerozo, odsotnostjo uda, osebe po kapi, poškodbi glave ... Za vse, ki uporabljajo različne vrste invalidskih vozičkov, bergle, hodulje, opornice. To izvajamo tudi z namenom ustvarjanja pogojev za razvoj planinstva za vse invalide/OPP.

Cilji akcije posegajo na različna področja:
• Pripeljati invalide/OPP v hribe, jim omogočiti obiskovanje planinskih pohodov, jim predstaviti dostopne točke v hribih in gorah, ne glede na njihove zmožnosti.
• Narediti nekaj zase in se premakniti s kavča v življenje, dejavnost, naravo, družbo, raziskovanje in zapustiti cono udobja.
• Inkluzija kot proces, pri katerem se učimo živeti drug z drugim.
• Prebuditi razmišljanje, da je gibanje v naravi drugačno in da z vzponom na vrh vidijo svoje probleme drugače, preizkusijo svoje zmožnosti in najdejo izziv. Zmorejo najti veselje in radost.
• Povezati invalidske in humanitarne organizacije, krepiti solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje, razumevanje, prostovoljstvo in ostri posluh drug za drugega.
• Pokazati polnost doživljanja, ko invalidnost/PP, postane postranska in je na prvem mestu oseba, pogovor, uživanje, cilj.
• Vzbuditi željo in samoiniciativnost, da se bodo po dobri izkušnji tudi sami podali na gibanje v naravi.
• Začutiti neokrnjeno naravo, svobodo in doživeti nove izzive za marsikoga do sedaj nepredstavljive.

Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, kar je izkaz njegove podpore našemu delu in prizadevanjem ter daje dogodku prav poseben pomen. Ceni namreč naše ideje, se zavzema za vključevanje in podpira naša prizadevanja.

Prijavi obrazec je dostopen na povezavi tukaj.

Opis akcije najdete na povezavi dostopini tukaj.

Banner_GOGO__PZS_ZPS_Soncek_pin_niceHASH


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
AKTUALNO
26.02.2021
Predstavljamo Jurija Ravnika, člana odbora Pin/OPP
16.02.2021
Pomen sodelovanja v akciji »Skupaj v hribe – Nevrorazlični AMA«
12.02.2021
Gluhi strežejo 2021 in obletnica rojstva Valentina Staniča
05.02.2021
Ane Oražem slepota ne ovira pri osvajanju slovenskih gora
29.01.2021
Inkluzivni pohodi 2021 za nasmeh in planincev
Vse novice
KOLEDAR
Trenutno ni prihajajočih dogodkov!
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije