nedelja, 27. september 2020
POIŠČI

Podpis sodelovanja pri projektu Gogo
Najdi nas na Facebooku

DNEVNIK in PLANINEC

Dnevnik_in_planinec_ovitek_1Dnevnik »in planinec« je knjižica za zbiranje vtisov, žigov in je skrbnik zbranih spominov. Planinski dnevnik je namenjen planincem invalidom. Vsebuje osebne podatke planinca in njegovo sliko. Prostor za nalepke – letno članarino. Lahko tudi služi kot planinska izkaznica. Vsaka stran ima prostor za vpis smeri pohoda, cilj, datum, podpis vodnika ali mentorja ali starša/skrbnika, prostor za žige, stran za opis poti v besedi, risbi ali sliki ter znak za označbo vremena in počutja.

Sestavni del dnevnika so strani za beleženje pohodov, tur in plezanj. Dnevnik je namenjen uvajanju posameznika v planinstvo in vzdrževanju stika s planinstvom, ki je tudi del zdravega življenjskega sloga – planinstva kot načina življenja ... Slogan Planinske zveze Slovenije zajema vseživljenjsko učenje v najširšem smislu prožnega učenja.

Dnevnik_in_planinec_ovitek_2Cilj dnevnika je vključiti čim večje število invalidov/OPP v planinstvo; spodbujanje planinstva in popularizacija gibanja; seznanjanje s pravilno prehrano, varno hojo, obnašanjem v gorah, varovanje okolja, spodbujanje družinskega gibanja v naravnem okolju, spoznavanje sveta invalidov, sobivanje, integracija, inkluzija

Pri nagrajevanju v Dnevniku »in planinec« je potrebno ocenjevanje prehojenih pohodov, tur glede na zmožnost posameznika, da lahko doseže najvišjo mejo svojih zmožnosti in lahko preseže samega sebe. Da mu pohod predstavlja izziv za katerega bo vložit lasten trud in bo ponosen na svoje dosežke po pohodu ali plezanju.

 

Prelistajmo ga

logo_pin_oppNa prvi strani dnevnika je v objemu gore, ki je posuta z regratovimi semeni, predstavljena regratova lučka, ki jo ovija rdeči rob markacije z napisom Planinstvo za invalide/OPP. Regratova lučka ni popolna ima tri semena ločena od lučke. Puhasta regratova lučka je soplodje številnih posameznih plodov. Regratova lučka je vedno popolna, saj se iz vsakega socveta razvije plod, če je oprašen ali pa ne. V tem primeru se seme razvije z vegetativnim razmnoževanjem. Regrat (latinsko Taraxacum officinale).

Za nepopolno regratov lučko vemo, da je še vedno regratova lučka, ki je drugačna, še vedno puhasta in zibajoča se v vetru. Tako želimo predstaviti vse, ki so drugačni, a še vedno so del naše družbe, del nas. S svojo drugačnostjo pogumno stopajo svojim ciljem na proti.

Besedilo v dnevniku je napisano z veliki tiskanimi črkami, da je dostopno čim širšemu krogu, je kratko in preprosto ter ponazorjeno slikovno. Na notranji strani platnice so napotki ob nesreči in različni pozdravi DOBER DAN, ŽIVJO, HALO, ZDRAVO, POZDRAV.

Na prvi strani je zapisan namen knjižice, naslednji strani je prostor za ime lastnika ali lastnice dnevnika in osebne podatke. Sledi stran z zahvalo in risbo treh planincev. Nadalje je nadrobneje zapisan namen in orisani pogoji izpolnjevanja.

Ko obrnemo list smo že pri prvi od šestih strani za vpisovanje pohodov za bronasto značko. V levem zgornjem kotu je nahrbtnik v bronasti barvi in zaporedna številka pohoda, ki je tudi bronasta. Za pohode zapišemo datum, smer, čas hoje, opis poti, razmere, prostor za žige in na dnu strani ikone za počutje. Naslednja stran se začne z znaki za vreme pod njimi je prostor za zapis, skico, risbo ali sliko, na dnu pa črta za podpis vodnika, mentorja ali vodje.

Na 18 strani je kratek zapis o varni hoji, markacija in smerokaz PLANINA 1h. Naslednja stran predstavlja pripravo na pohod v besedi in sliki, poudarjena je tudi varnost z uporabo čelade na zahtevnih poteh. Obe strani povezuje grič za katerim je hrib, ki zakriva del gore. Po griču se proti koči vzpenjata planinec in planinka.

Z naslednjim listom se začne sklop naslednjih 8 pohodov za srebrno značko, v srebrni barvi so tudi nahrbtnik in številka pohoda. Na strani 36 je zapis in ponazoritev v sliki o varovanju narave »z roko, ki spušča smeti v nahrbtnik«, nadaljuje se z obnašanjem v gorah, ki pod zapisom prikazuje »prepovedano kričanje in brcanje kamenja«. Obe strani povezuje temnozelen grič, moder hrib in bela gora. Na griču vzpet na skalo je gams, ki nejeverno zre iz dnevnika, na travniku rasteta cvetlici in fotoaparat s slikami cvetlic, ki sporoča, da rastline pustimo rasti in jih lahko slikamo.

Zadnjih 10 pohodov za zlato značko se začne s petnajstim pohodom pred katerim stoji zlat nahrbtnik. Stran 58 je namenjena planinskemu bontonu, ki usmerja k preprostim dejanjem. Pozdravljanju, prijaznosti, primerni glasnosti, medsebojni pomoči in deljenju planinskih doživetij z drugimi. Stran 59 prikazuje plezanje. Na vrhu strani je pisana umetna plezalna stena z različnimi oprijemki, pod katero je oprema za plezanje vrv, cepin, prusik in čelada.

To je uvod na naslednje strani, ki so namenjene plezanju; sklopu 6 plezanj. V sivi barvi je v zgornjem levem kotu prusik in v isti vrsti številka plezanja. Za plezanje zapišemo datum, smer, opis, na dnu strani so ikone za počutje, na vrhu naslednje strani se vrstijo ikone za vreme in pod njimi prostor za opis, skico, risbo ali sliko plezališča, na dnu strani je črta za podpis vodnika, mentorja ali vodje.

Nagrade za pohode in plezanje so zbrane na 72 strani. 73 stran predstavlja primerno obleko in zaščito glede na vremenske razmere. Dežni plašč, smuči, palice, dežnik, pulover, rokavice, kapa, sončna očala in sončna krema.

Zadnje tri strani so namenjene žigom, spominom, utrinkom in zapisom. Na vrhu leve strani je v obroč obdan Triglav, v obroču je napis Planinska zveza Slovenije – in dnevnik. Na vrhu v desnem kotu je ikona svinčnika na papirju, ki predstavlja beležko.

Na zadnji strani so podatki o dnevniku in pod njimi je risba gora.

Na zadnji platnici je v objemu hriba, posutega z regratovimi semeni, gora na katero se vzpenjajo planinci in si med seboj pomagajo. Obsijani so s soncem. Pod vrhom gore je regratova lučka objeta z rdečim ovojem markacije, pod njo pa besede ŽELIM, HOČEM, ZMOREM, UŽIVAM, ki so na mestu, ko opisujemo vzdušje na pohodih.

Pravi pomen dnevnika se pokaže, ko ga polnijo s pohodi »in« planinci. Pogumno, z veseljem in ponosom. Ga pokažejo, se z njim postavijo in skrbno zbirajo žige.

 

Priznanja – nagrade se podelijo za:

-  6 pohodov,                                                                                           »bronasta značka«

-  14 pohodov,                                                                                           »srebrna značka«

-  24 pohodov                                                                                                 »zlata značka«

-  preplezanih 6 smeri                                                                                            »vponka«

-  izpolnjene 3 dnevnike                                                  »bronasto priznanje + vponka«

-  izpolnjenih 7 dnevnikov                                                 »srebrno priznanje + vponka«

-  izpolnjenih 12 dnevnikov                                                    »zlato priznanje + vponka«

 

Posebnim izvodom je dodana tudi pola v Braillovi pisavi, ki je vložena na sredino.

 

Dnevnik je moč dobiti v planinski založbi. Za prevzem nagrada je potrebno izpolniti zahtevek o nagrajevanju, ki je dosegljiv na spletni strani Planinske zveze Slovenije. Dodatne informacije lahko dobite na pin-opp@pzs.si.

 

Varen korak

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
AKTUALNO
26.09.2020
23.09.2020
Dan slovenskega športa je državni praznik, ki ga letos praznujemo prvič
21.09.2020
»Posoditi« oči nekomu in mu s tem polepšati dan je neprecenljivo
18.09.2020
Zaključek akcije Gluhi strežejo v Planinskem domu na Mrzlici
17.09.2020
V Tamarju so gluhi pohodniki brezskrbno naročali v slovenskem znakovnem jeziku
Vse novice
KOLEDAR
27.09.2020
Inkluzijski pohod v sklopu usposabljanja
03.10.2020
Inkluzijski pohod - Mrzlica
03.10.2020
Gluhi strežejo v planinskih kočah - Planinski dom na Mrzlicic
08.10.2020
Plački stolp
10.10.2020
12. tradicionalni tek in hoja Draga-Ig
18.10.2020
Gluhi strežejo v planinskih kočah - Vojkova koča na Nanosu
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije