sreda, 20. oktober 2021
POIŠČI

Inkluzijski pohod na Mirno goro
Najdi nas na Facebooku

PREDSTAVITEV ODBORA Pin/OPP

Poslanstvo Pin/OPP je enakost in dostopnost gora za vse. Planinstvo za vse v utripu inkluzije 

Odbor Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP)  sledi viziji širjenja dostopnosti za vse v planinstvu. Planinstvo, kot način življenja je odboru zlezel pod kožo. Nadaljevali z začetim, da orjemo ledino in premagujemo stereotipe. Gluhi strežejo slepim, slepi so pomoč v akciji GOGO - vlečejo vozičke, so sogovorniki na pohodih ...

Odbor Pin/OPP sestavljajo: Maja BOBNAR, Jana ČANDER, Marjeta ČIČ - namestnica, Tjaša FILIPČIČ, Franc GRIČAR, Irena LAMOVEC, Jurček NOWAKK - vodja, Igor OPREŠNIK, Tanja PRINCES, Suzana PUSTIVŠEK, Jurij RAVNIK, Lidija SLATNER, Magdalena STRMŠEK BUH, Boro ŠTRUMBELJ; odbor je deljen v strokovni in izvedbeni del, prehajanje glede na potrebe je nemoteno. Strokovna sodelavka odbora je Barbara KELHER.  

Namen:  Ustvariti vzpodbudno okolje za invalide/OPP in osebe na invalidskih vozičkih z inkluzijsko komponento, da bodo okusili planinstvo kot način življenja.  

Cilj:
Omogočiti invalidom/OPP spoznavanje in doživljanje gora z izvajanjem inkluzijskih pohodov, s sodelovanjem ter razvojem kadrov in zabeleženjem planinskih poti za invalide/OPP in invalide na vozičkih (aplikacija). Bogatiti blagovno znamko in planinec!!!  Integracija v Planinsko zvezo Slovenije. Sodelovanje z organizacijami, skupinami in posamezniki. Partnerstva za doseganje ciljev je 17 cilj trajnostnega razvoja, ki mu sledimo. 

Planinstvo za invalide/OPP inovativno pristopa k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Širjenje ideje, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva.

Inkluzijski pohod je izkustveno učenje o drugačnosti, o različnosti in o zmožnostih. Spoznanje, ki nastane preko lastnega doživljanja, je vredno veliko več kot pripoved, predavanje ali prebrana beseda.

Percepcijo postavi na glavo: od tega, da osebe na invalidskem vozičku ne morejo v hribe, da slepi in gluhi nimajo kaj doživeti v gorah, da slepi nimajo nič od pohoda ... do tega, da vsi polno doživijo pohod, hribe in skupino, vsak na svoj način. Odprejo se vprašanja, kakšne so osebe z motnjo v duševnem razvoju, koliko zmorejo in kakšna je širina ter pestrost komunikacije, ki jo lahko vzpostavimo. Omejitve, ki jih imamo so v naših glavah.

Povabilo k spoznanju sveta invalidov/OPP in k inkluziji, ko delamo korake k vključujoči družbi.

PIN_OPP_baner_znaki_akcij_2020_585x165_1PRIZNANJA IN NAGRADE


Delo odbora Planinstvo za invalide/OPP je bilo priznano in nagrajeno. Odbor je za svoje dosežke in inovativne pristope prejel:

pin_pzs_mss_2019_2
Nagrada Mladinskega sveta Slovenije "Naj prostovoljski projekt 2018 - projekt planinstvo za invalide/OPP." 
11. jun. 2019                                                         

pin_opp_pzs_podelitev_horus_2018_foto_arhiv_pin_opp        
"HORUS - nagrada za družbeno odgovornost 2018" 

13. dec. 2018                                                              

TVU
"Priznanje za promocijo učenja in znanja ACS" 

11. maj 18 2018                                                           

OKS_Zre_e___16_12_2017__11_
"Prostovoljska plaketa  OKS"
 

16. dec. 2017 


Nagrade_plakete_pin_opp_splet

Na sliki na omarici stojijta nagradi, priznanje in plaketa, vsaka je v okvirju. Na sredini je kamen z izkesanim kozmogramom. Na steni visita dve manjši sliki na katerih je upodobljena planika, foto arhiv Pin/OPP

 

Naj_projekt_MSS_prenosljiva_nagrada_splet

Na sliki prenosljiva steklena nagrada Mladinskega sveta Slovenije v obliki kvadrata na kateri piše z zlato barvo Prostovoljec leta nad besedilom je zlato srce. V spodnjem desnem kotu je vgraviran logo MSS. Nagrada leži v modri tapicirani škatli v zgornjem delu je listina o podelitvi naziva Naj projekt 2018, foto arhiv Pin/OPP

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
AKTUALNO
19.10.2021
Zaključni inkluzijski pohod akcij GOGO, nevrorazlični AMA, Gluhi strežejo in slepih
18.10.2021
Srce Kraševcev Trstelj so osvojili tudi z invalidskimi vozički in belimi palicami
15.10.2021
S prijatelji z odločnim korakom na vrh Donačke gore, Socerba in Tinjana
11.10.2021
Štajerski Triglav, lepi trenutki s prve označene planinske poti v Sloveniji in vreče kostanja
05.10.2021
Usposabljanje strokovnega kadra za delo z invalidi v planinstvu na Uštah
Vse novice
KOLEDAR
Trenutno ni prihajajočih dogodkov!
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije