sreda, 20. oktober 2021
POIŠČI

V družbi gorskega cvetja in prelepih razgledov
Najdi nas na Facebooku

ZA SLEPE/SLABOVIDNE NI OVIR


Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti - SSP po SPP

Slepi in slabovidni pohodniki so pričeli s svojim podvigom osvajanja vrhov na Slovenski planinski poti. Namen prostovoljskega projekta je omogočiti slepim in slabovidnim doživetje gora. Tudi slepim in slabovidnim je planinstvo blizu kot način življenja. Od ideje in izražene želje Sabine DERMOTA na poti iz Čavna 23. junija 2019 Jurčku NOWAKK je predlagala da slepi/slabovidni prehodijo SPP. 12. decembra 2019 smo se prvič srečali in ustanovili delovno skupino Slepi/slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP). Skupina šteje 9 članov (2 člana odbora Pin/OPP in 7 slepih/slabovidnih članov). Delovna skupina ni dokončna in se bo po prilagajala potrebam.

SPP_Kura_PIN_OPP_3B

⭕️ Na sliki logo akcije, na kateri je zemljevid Slovenije, v katerem je napis Slepi/slabovidni po SPP 2020-2022. Zemljevid zelene barve je opremljen z rdečo čelado, na kateri je logo Pin/OPP, obut v rdeče pohodniške čevlje, oprtan z rdečim nahrbtnikom in drži sivo palico. Na levi strani na vrhu je logo SPP, pod njim markacija in število 1, pod tem pa logo Planinske zveze Slovenije. V desnem delu je logo KPŠRD »KAREL JERAJ« . 

Delovno skupino SSP po SPP vodi Ana ORAŽEM, planinski del akcije je prevzel vodja odbora Pin/OPP vodnik PZS od leta 1981 Jurček NOWAKK, logistiko bosta urejali Marjeta ČIČ (Pin/OPP) in Nataša Žganjar (KPŠRD »KAREL JERAJ«), seveda ob podpori vse delovne skupine. Ostali člani delovne skupine pa imajo razna dela, ki so potrebna za izpeljavo projekta, ki je zelo zahteven, predvsem geografsko zelo širok, saj so vključeni planinci iz vse Slovenije. Dela nam ne bo zmanjkalo, ga pa opravljamo z veseljem za dober namen, cilje posameznika in skupnosti v družbi.

Delovno skupino sestavljajo: Marjeta ČIČ, Sabina DERMOTA, Sašo DREVEN, Miha JAKOPIN, Igor MILJAVEC, Jurček NOWAKK, Ana ORAŽEM, Irena TEMLIN in Nataša ŽGANJAR.

Za doseganje ciljev so predvidena tri leta, saj bo naš projekt trajal od leta 2020 do 2022. Prvi cilj je prehoditi celo Slovensko planinsko pot v treh letih in napolniti naše planinske dnevnike z vsemi žigi.

Želimo motivirati planince, katerim manjka še kakšen žig, da ga pridobijo.

Cilji se kar sami ponujajo, največ je pa vreden osebni cilj, zato vsem, ki so kakorkoli vključeni v projekt želim, da ga dosežejo:
- Ozaveščanje o slepoti in slabovidnosti - o nevidni invalidnosti.
- Usposobiti spremljevalce za hojo v hribe in sodelovanje s humanitarnimi organizacijami.
- Obeležitev prvega vzpona slepih in slabovidnih na Triglav. Od takrat je minilo 58 let.
- Gojiti medsebojno sodelovanje organizacij in posameznikov.
- Srečevanje z domačini, njihovo kulturo, folkloro ter floro in favno našega hribovitega in goratega sveta.
- Sodelovati in povezovati se želimo z drugimi organizacijami in akcijami, npr. Stopiva skupaj, osvojimo vrh, Gluhi strežejo v planinskih kočah, Gibalno ovirani gore osvajajo ...
- Hoja v hribe in gore je tudi za spremljevalce in vodnike velik izziv, zato usposabljamo tudi za spremljanje slepih in slabovidnih pohodnikov.
- Rekreacija in skrb za zdravje se kot cilj projekta kar sama ponujata, zato v hribe privabiti čim več ljudi z okvaro vida.
Logotip projekta slepi in slabovidni pohodniki po slovenski planinski poti (v nadaljevanju kratica SSP po SPP) je zemljevid Slovenije. Na predlog člana KPŠRD »KAREL JERAJ« in predsednika Miha Jakopina so jo oblikovalci obuli in oblekli v pohodniško opremo. Vabim vas, da se nam na dogodkih pridružite, saj je moto akcije: "V objem gora s prijatelji."

8. februarja 2020 je na Pohorju - Mariborski koči odbor Pin/OPP podpisal dogovor o sodelovanju s Slovensko karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zvezo tabornikov Slovenije na Mariborski koči na Pohorju.  Potrebujemo veliko prostovoljcev, ki bodo z nami dosegali žige. Prispevek o dogodku na Pohorju si lahko preberete na povezavi tukaj.

Organizacija projekta je tudi velik finančni zalogaj, ki ga nikakor ne morejo prevzeti posamezniki (slepi/slabovidni), saj je potrebno pokrivat prevoz in prehrano spremljevalcev/prostovoljcev v visokogorju pa bo potrebno hrano, spanje in prevoz pokriti tudi vodnikom PZS, profesionalnim vodnikom in gorskim reševalcem. Zato vse Vas naprošamo, da našo akcijo tudi finančno podprete.

V primeru, da nas želite podpreti, Vas prosimo, da nam finančna sredstva nakažete na:

Delavska hranilnica d. d., SWIFT: HDELSI22

IBAN: SI56 6100 0001 6522 551

Model sklica: SI00, sklic na št. 314 - 500

Organizacijo projekta SSP po SPP sta prevzeli

o   Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih »KAREL JERAJ« (KPŠRD). Je invalidska organizacija, ki deluje za slepe in slabovidne na območju cele države. Društvo je članom zaradi njihovih posebnih potreb v pomoč pri doseganju kakovosti življenja, predvsem na področju športa, šaha in kulture. Društvo organizira različne prireditve, tečaje, delavnice in predavanja. S temi dejavnostmi pomaga pri vključevanju v družbo, saj je to zaradi okvare vida zelo oteženo. Odprto je tudi za nečlane, če se želijo udeležiti katere izmed dejavnosti ali prireditve. Športne in rekreativne dejavnosti so: šah, showdown (namizni tenis za slepe), plavanje, stezno kegljanje, pikado (govoreči), golbal (igra z zvenečo žogo), kolesarjenje s tandem kolesi, vrtno kegljanje ter planinstvo in pohodništvo. Na društvu deluje tudi kulturna skupina »Optimisti«, ki predstavlja prozo, poezijo in glasbo - predvsem slepih in slabovidnih avtorjev. Društvo je bilo ustanovljeno marca 1957 in se imenuje po skladatelju in učitelju glasbe v Zavodu za slepo in slabovidno mladino. Domača stran društva www.kpsrd.si

o   Planinska zveza Slovenije - (PZS), odbor planinstvo za invalide (Pin/OPP). 

Planinstvo za invalide/OPP sledi sloganu Planinske zveze Slovenije planinstvo kot način življenja, za vse v utripu inkluzije Pin/OPP. Omogočanje pohodništva, dostopnosti planinskih poti in koč ter vključitev vseh invalidov, da skupaj lahko uživamo gore. Planinstvo za invalide/OPP inovativno pristopa k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Širjenje ideje, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva. Inkluzijski pohod je izkustveno učenje o drugačnosti, o različnosti in o zmožnostih. Spoznanje, ki nastane preko lastnega doživljanja, je vredno veliko več kot pripoved, predavanje ali prebrana beseda. Omejitve, ki jih imamo so v naših glavah. Povabilo k spoznanju sveta invalidov/OPP in k inkluziji, ko delamo korake k vključujoči družbi.

Veseli bomo, če se nam boste na poti tudi pridružili, da bomo skupaj delili korak!

 HVALA!

 Dobite nas na: ss.spp2020.22@gmail.com

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
AKTUALNO
19.10.2021
Zaključni inkluzijski pohod akcij GOGO, nevrorazlični AMA, Gluhi strežejo in slepih
18.10.2021
Srce Kraševcev Trstelj so osvojili tudi z invalidskimi vozički in belimi palicami
15.10.2021
S prijatelji z odločnim korakom na vrh Donačke gore, Socerba in Tinjana
11.10.2021
Štajerski Triglav, lepi trenutki s prve označene planinske poti v Sloveniji in vreče kostanja
05.10.2021
Usposabljanje strokovnega kadra za delo z invalidi v planinstvu na Uštah
Vse novice
KOLEDAR
Trenutno ni prihajajočih dogodkov!
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije