sobota, 25. januar 2020
POIŠČI

240 planincev invalidov/OPP na pohodu na Planino
Najdi nas na Facebooku

Gluhi strežejo v planinskih kočah-GSPK

 01___splo_ni

Vseslovenska prostovoljska akcija, ki je lani odmevala po vsej Sloveniji v planinskih kočah in širom izven naših meja, je pustila močno inkluzivno noto. Obiskovalci planinskih koč, najemniki/oskrbniki in prostovoljci, so želeli, da bi nadaljevali s tem čudovitim, inkluzivnim projektom tudi letos.

 

Vključujemo prostovoljce, oskrbnike in obiskovalce koč, da pokažemo, da smo kot družba zmožni delovati inkluzivno. Vezivo akcije je, da bodo gluhi stregli, ki ponuja komunikacijsko polje. Iz začetnega stika in radovednosti se lahko razvije pogovor. Akcija bo potekala v 15 kočah, 7 vikendov s številnimi prostovoljci od maja do septembra.

Ko strežejo gluhi so gostje postreženi. Na mizi vas bo čakal komunikacijski valjček, ki sporoča, kdaj si želite naročiti, plačati ali ne potrebujete ničesar. Modra pomeni, da želite naročiti. V meniju so pa slike za posamezno naročilo v SZJ (slovenski znakovni jezik). Naročite lahko v SZJ ali pa uporabite svojo domišljijo in pokažite s pantomimo, kaj si želite naročiti. Rumena pomeni, da želite plačati. Ko je valjček vodoravno na mizi, pa sporoča, da uživate in ne potrebujete ničesar.

Logo akcije v sliki pove naslov akcije. Roki, ki se stikata s prsti predstavljata besedo v SZJ kočo, pod rokama je narisana koča in narava, nad rokama so planine. Vse skupaj obdaja rdeč rob, ki je ponazarja rob markacije v katerem je zapisano ime akcije – Gluhi strežejo v planinskih kočah.

 

KAM USMERJAMO KORAKE?

CILJI:

o    Inkluzija vseh ne glede na invalidnost/OPP ali ne-invalidnost

o    Spodbujanje k povezovanju in vključevanju v družbeno korist

o    Vzpostaviti stik med ljudmi skozi večjezične komunikacije

o    Bodimo dejavni in dosežimo koče / Rekreacija do koč/Vzpo na koče/ Vzpodbujamo k zdravemu življenjskemu slogu

MOTO: »Bodimo inkluzivni«

Spoštujemo individualnost vsakega prostovoljca kakor oskrbnikov, osebja v kočah, obiskovalcev, planincev, kolesarjev.

POSLANSTVO: Omogočiti polno dostopnost in vključevanje gluhih in naglušnih v družbeno okolje in vstop na trg dela. Ozaveščati o njihovih zmožnostih. Vzpostavljati sodelovanje med ljudmi, ki jih druži ljubezen do hribov in gora.

VIZIJA: Omogočiti prostovoljcem, oskrbnikom in obiskovalcem nepozabno doživetje. Ponuditi drugačno doživetje in postreči obiskovalce, pohodnike, kolesarje s srčnimi pristopi, kjer se vzpostavi pristen stik preko slovenskega znakovnega jezika. Prikazati dobre zgodbe gluhih in naglušnih.

NAMEN: Promovirati slovenski znakovni jezik in inkluzijo, ozaveščati o gluhoti in naglušnosti, dodati dodano vrednost prostovoljstvu, vzpostaviti komunikacijske interakcije, razblinjati strahove in povečati stopnjo vključenosti vseh/za vse.

 

KAKO SE JE VSE ZAČELO?

Ideja o akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah se je pojavila 30. septembra 2017 v Planinskem domu na Uštah. Takrat se je odvijalo pilotno usposabljanje za strokovni kader »Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami (kratica Pin/OPP)«. Tam  so tudi bili trije gluhi udeleženci – Maja Kuzma, Miloš Ganić in Blaž Urh. Miloš je med krajšim odmorom povedal svojo željo, da bi gluhi nekoč delali v kočah kot natakarji. Ideja je bila sprejeta in tako smo po pobudi Nine Ražen to snovali v večernem prostem času.

Jurček Nowakk, vodja odbora Pin/OPP je ob Marjeti Čič usmerjal mlado četverico gluhih, skupaj smo snovali projekt od decembra 2017, pridružila se nam je še Daša Peperko. Vsi smo vzeli to priložnost v roke in skupaj pod glavnim nosilcem te akcije - Planinsko zvezo Slovenije, kjer deluje tudi odbor PIN/OPP, kovali načrte od idejne zasnove do realizacije. K sodelovanju smo tudi povabili Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije.

22. in 23. septembra 2018 je v desetih planinskih kočah (Planinski dom na Boču, Dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini, Planinski dom pri Gospodični, Kamniška koča na Kamniškem sedlu,  Koča na Planini nad Vrhniko, Ruška koča na Arehu, Tumova koča na Slavniku, Planinski dom Tamar, Planinski dom na Uštah, Planinski dom na Zelenici) sodelovalo 90 prostovoljcev, med katerimi so bili gluhi, naglušni, osebe s polževim vsadkom in slišeči. Akcija je uspela in navdušila vse, ki so bili njen del. Odziv obiskovalcev

o    Vsi sodelujoči so bili tako zelo prijazni, prijetni in topli! Ta akcija bi morala absolutno potekati večkrat!

o    Z veseljem sprejemamo in delimo izkušnje z udeleženci akcije, upam, da akcija ne bo samo enkratna.

o    Hvala čudoviti ekipi, pričarali ste sonček v ta turoben vikend. Zelo smo veseli in ponosni, da smo lahko bili del te prekrasne akcije ter upamo, da bo to postalo tradicionalno ter, da se naslednje leto ponovno srečamo v akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah

o    Vsekakor pozdravljam , ker mislim, da je sobivanje (druženje) zelo pomembno, da se sploh znamo obnašati, da ne prihaja do zadreg na eni ali drugi strani. Super.

o    Pa še eno, ko najdem

 

ZAKAJ SMO ŽELELI IZVESTI TO AKCIJO?

Želeli smo predstaviti dobro prakso inkluzije, medgeneracijsko sodelovanje in spodbujati k povezovanju in vključevanju vseh ljudi v družbeno korist in dodati vrednost prostovoljnemu delu. Želeli smo predstaviti, da skupaj zmoremo, kljub drugačnemu načinu sporazumevanja. Vse invalide/OPP in neinvalide smo vabili k rekreativnim kakor sproščenim aktivnostim, da obiščejo planinske koče, kjer izkusijo drugačnost ter spoznavajo komunikacijo v slovenskem znakovnem jeziku (SZJ) poleg večjezične komunikacije. Koče so tudi obiskali tujci in je bil tudi to za prostovoljce izziv – kako najti stik in način komunikacije. Izkazalo se je, da je šlo!

 

KAJ VSE JE BILO POTREBNO PRIPRAVITI?

Za nemoteno izvajanje akcije imamo delovno skupino, ki skrbi za delegiranje nalog in za organizacijo v ozadju te akcije, ki pa je zelo ključno, da se sproti dogovarjamo in vidimo prednost v sodelovanju z različnimi kadri znotraj naše mladinske organizacije in z zunanjimi organizacijami. Imamo točno razdeljene naloge in se sproti informiramo med seboj.

Dogovor s kočami za sodelovanje in predstavitev zamišljenega poteka akcije, komunikacije, sodelujočih.

Povezovanje z občinami, lokalnimi planinskimi društvi ter zvezami in društvi, ki delujejo na področju invalidov/OPP.

Pred akcijo smo imeli usposabljanje za vodje in prostovoljce, prav tako smo imeli generalko v kočah/domu, kjer smo se soočali z realnostjo. Pripravljali smo:

o    slikovne jedilnike v SZJ,

o    planinske kretnje v video oblik kakor video-zanimivosti, povezanih s planinstvom, ki so objavljeni na YouTube (Gluhi strežejo v planinskih kočah) kakor na socialnih omrežjih (Facebook, Instagram, Twitter),

o    inkluzijske valjčke.

Da bi akcija zaživela, je bilo potrebno tudi izkoristiti medijsko moč. Prepoznavni smo na socialnih omrežjih (Facebook, Instagram, Twitter) kakor preko medijskih in časopisnih hiš ter raznih organizacijah, ki so delili naš dogodek in tudi o tem pisali. S pomočjo medijev tudi razblinjamo predsodke in tabuje o gluhih in naglušnih kakor rabe SZJ.

 

POGLED V PRETEKLOST, KAKO JE BILO LANI?

Za vse, ki so sodelovali lani v tej akciji s sloganom »Biti inkluziven«, je bila to neprecenljiva izkušnja. 90 prostovoljcev, ki je sodelovalo v akciji in dobilo priložnost, da so izkusili nekaj, kar so si dolgo želeli, je opravilo več kot 6757 prostovoljskih ur. Pokazali so, da zmorejo, da smo pripravljeni stopiti  drug proti drugemu. Tako smo  bili nagrajeni s Horusovo slovensko nagrado za družbeno odgovornost, ki smo jo prejeli 13. decembra 2018 v Mariboru. Ocenjevalna komisija Horusove nagrade jo je ocenila kot inovativno, socialno čutno, profesionalno, srčno ter samozavestno akcijo, ki je omogočila vključitev deprivilegiranih oseb (gluhi in naglušni) v aktivno družbeno in poklicno življenje. Ta nagrada pa seveda tudi pripada vsem planinskim kočam, planinskim društvom, občinam in obiskovalcem, ki so podprli to akcijo.

 

KAKO PA BO LETOS – V LETU 2019?

Letos akcijo organizirata Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP in odbor Planinstvo za invalide/OPP - (PZS). Na podlagi lanske akcije smo opazili, da je bilo 65 % prostovoljcev mladih in smo zaželeli tudi na nek način podpreti mlade osebe z manj priložnostmi, med katere spadajo tudi invalidi in osebe s posebnimi potrebami. Druga sprememba je, da smo se odločili, da bomo nadaljevali akcijo v 15 kočah in to od maja do septembra 2019.

 

DATUMI AKCIJ GSPK 2019

Datum akcije

Planinske koče

Dostopnost

11. – 12. maj

Koča na Planini nad Vrhniko

peš, kolo, avto

22. – 23. junij

Planinski dom na Zelenici

peš, kolo

29. – 30. junij

Planinski dom na Boču

peš, kolo, avto

Planinski dom na Uštah-Žerenku

peš, kolo, avto

Planinski dom pri  Gospodični na Gorjancih

peš, kolo, avto

6. – 7. julij

Planinski dom Tamar

peš, kolo

Frischaufov dom na Okrešlju

peš

Pogačnikov dom na Kriških podih

peš

3. – 4. avgust

Triglavski dom na Kredarici

peš

Ruška koča

peš, kolo, avto

Valvasorjev dom pod Stolom

peš, kolo, avto

7. – 8. september

Kamniška koča na Kamniškem sedlu

peš

Planinski dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini

peš, kolo

Tumova koča na Slavniku

peš, kolo

14. – 15. september

Planinski dom na Mrzlici (ZAKLJUČEK AKCIJE)

peš, kolo, avto

 

Akcijo bo tudi poseben dogodek in sicer akcija slepih in slabovidnih »Stopiva skupaj, osvojiva vrh«, kjer jim bodo tudi gluhi in naglušni postregli.

 

Datum akcije

Planinske koče

Dostopnost

22. junij

Planinski dom na Zelenici

peš, kolo

Planinski dom na Boču

peš, kolo, avto

23. junij

Planinski dom pri  Gospodični na Gorjancih

peš, kolo, avto

 

Koča Antona Bavčerja na Čavnu

peš, kolo, avto

 

SOCIALNA OMREŽJA

-        obveščamo občudovalce, simpatizerje, sledilce o akciji, ki se bo odvijala ob vikendih v kočah, za določen vikend

-        vabimo k učenju planinskih kretenj

-        po akciji bomo objavili kratko reportažo iz koč

-        po končani celi akciji bomo konec septembra objavili videoposnetek, kako smo se pripravljali za akcijo in kako nam je bilo med akcijo

 

 

Vidni smo na:

In tudi na YouTube: Gluhi strežejo v planinskih kočah

 

PLANINSKE KRETNJE

Novost letošnje akcije:

o    še enkrat smo posneli planinske kretnje, ki smo jih že lani in dodali nove kretnje (trenutno 833 kretenj)

o    na teden objavljamo dva sklopa planinskih kretenj in izziv »5 kretenj brez podnapisov«

o    objavljamo zanimivosti o slovenskem znakovnem jeziku

 

ZNAKO-dnevnik 2019

Za namen beleženja in ohranjanja lepih spominov osvojenih koč smo pripravili ZNAKO-dnevnik 2019, ki je dnevnik za zbiranje žigov v času akcije »Gluhi strežejo v planinskih kočah 2019« (GSPK). Žige v dnevnik lahko zbirajo vsi zainteresirani. Sodelujejo tako, da v obdobju od 11. maja do 15. septembra 2019 zbirajo žige s planinskih koč, kjer bodo stregli gluhi. Žigi se zbirajo samo ob dnevih akcije GSPK na koči v okvirčke, v katerih so zapisane koče s svojimi datumi in število točk.

ZNAKO-dnevnik nagrajuje, točke bodo služile za seštevek do nagrad. Vsaka koča ima svojo točko, ki je točkovana na podlagi dostopnosti do koč. Med 22. in 23. junijem 2019 pa bo v štirih kočah potekala akcija s slepim in slabovidnimi »Stopiva skupaj, osvojimo vrh«, kjer jim bodo tudi gluhi/naglušni stregli in so tudi vključene v ZNAKO-dnevnik.

Za prejem žiga zainteresirani obiščejo koče, ki so navedene v okvirčkih skupaj z datumom akcije v dnevniku. Na kočah poiščejo našega prostovoljca, ki jim bo odtisnil žig #gluhistrezejo v ZNAKO-dnevnik.

Nagrade ZNAKO-dnevnika akcije GSPK 2019 so:

1. nagrada: 8 – 10 točk (Bronasta značka GSPK + diploma)

2. nagrada: 11 – 18 točk (Srebrna značka GSPK + diploma)

3. nagrada: 19 – 32 točk (Zlata značka GSPK + diploma)

ZNAKO-dnevnik, ki ima zbranih več kot 8 točk, nam zainteresirani lahko oddajo osebno v času zaključnega dogodka akcije na Mrzlici, kjer jim bomo osebno predali nagrado ali pa ga pošljejo na naslov MOOSVID, Nušičeva 3/B, 3000 Celje s pripisom »Gluhi strežejo« do 20. septembra 2019.

Zakaj je dnevnik imenovan kot ZNAKO-dnevnik?

ZNAK je pojem, ki nosi veliko pomenov v tej naši akciji GSPK. 

1. ZNAKovni jezik. To je jezik, s katerim komunicira gluha skupnost in ima tudi še druge velike prednosti v nekaterih situacijah. 

2. ZNAK v drugem pomenu kot markacija. Večino planinskih poti označujejo markacije, ki nam kažejo pot do vrha in nazaj domov. V naši akciji pa ravno te znake pripeljejo do naše planinske koče, kjer boste spoznali bogastvo znakovnega jezika in bogastvo narave, ki nas objemajo.

3. Znak je tudi lahko kot ŽIG. Smisel ZNAKO-dnevnika pa je ravno zbiranje "znakov" [žigov], kjer s tem dokažete svojo prisotnost na planinski koči v času akcije. 

ZNAKO-dnevnik je plačljiv in sicer znaša 5 €.

 

KOMUNIKACIJSKI VALJČEK

Valjček, ki je lani mnogim padel v oči, bo tudi letos vzbujal radovednost. Lani je bil valjček mnogim prostovoljcem v veliko pomoč. Bil je neke vrste vez med obiskovalci, kolesarji, pohodniki in prostovoljci – natakarji. Poimenovali smo ga inkluzijski valjček, sčasoma pa smo ugotovili, da bi se mu podalo drugo ime – komunikacijski valjček. Letos bo imel svojo preobrazbo.

Bo v modri in temno rumeni barvi. Imel bo tudi napise: NAROČAM, UŽIVAM, PLAČAM in tako bo omogočena obiskovalcem hitrejše razumevanje vsebine/kode, sporočila valjčka.

 

JEDILNI MENU S CENIKOM v slikah, kretnjah, besedah in v Braillovi pisavi

Letošnjo akcijo bomo pripravili jedilni menu z cenikom v slikah, kretnjah, besedah za vsako kočo posebej prilagojeno, v času akcije slepih in slabovidnih pa še v Braillovi pisavi. S tem želimo prikazati primere učinkovitega/univerzalnega načina komunikacije vizualnega in prilagojenega gradiva, razumljivega za vse. Vizualni del je primeren tudi za lahko branje.

Vabimo vas, da se nam pridružite v teh kočah kot obiskovalci, planinci, kolesarji. Razveselili se bomo tudi prijav prostovoljcev, ki želijo pridobiti nove izkušnje in z nami doživeti planinsko pustolovščino v slovenskem znakovnem jeziku.

Mladi z manj priložnostmi izvajamo solidarnostni projekt v okviru Evropske solidarnostne enote.
Zavod Movit in Nacionalna agencija programa Evropska solidarnostna enota

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
AKTUALNO
23.12.2019
Voščilo
18.12.2019
Nagrada za družbeno odgovornost v roke planincu, prostovoljcu, človekoljubu
12.12.2019
Stopimo skupaj - namenimo del dohodnine planinstvu
02.12.2019
Gluhi učinkovito strežejo v planinskih kočah
28.10.2019
11. Rekreacijski tek in hoja ob ribnikih v Dragi pri Igu
Vse novice
KOLEDAR
Trenutno ni prihajajočih dogodkov!
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije