sreda, 20. oktober 2021
POIŠČI

V družbi gorskega cvetja in prelepih razgledov
Najdi nas na Facebooku

NEVRORAZLIČNI AMA

Skupaj v hribe - Nevrorazlični AMA 

AMA_logo Nevrorazlični zmorejo. Avtizem, Motnje v duševnem razvoju, ADHD (AMA) niso prepreke za polno doživljanje gora, aktivno in v družbi.
Gore so naravno inkluzivno okolje in prostor za vseživljenjsko učenje.

Akcija spodbuja gibanje v gorah in omogoča socialno vključenost nevrorazličnih z grajenjem podpornega okolja z inkluzijo, ozaveščanjem in izobraževanjem.
Z akcijo naslavljamo izzive, s katerimi se srečujejo osebe z avtizmom, ADHD, motnjami v duševnem razvoju - nevrorazlični in njihove družine. Vsakdo potrebuje pozitivno protiutež, da preživi življenjske ovire. Eden od ključev za dobro duševno zdravje in srečo je tudi gibanje, preživljanje časa v naravi in druženje. Slednje daje voljo, da se kljub vsem preprekam ter malodušju še naprej trudimo, in je ključnega pomena za izogibanje obupu. Cilj akcije je telesna dejavnost za kakovostno preživljanje prostega časa in zdrav način življenja kot orodje za boljše duševno počutje, tkanje novih prijateljstev, socialne in komunikacijske veščine, sprejemanje različnosti pri sebi in drugih, spoznavanje zmožnosti posameznika, iskanje stika z naravo, raziskovanje in spoznavanje narave ter učenje novih veščin.
Ne glede na to, kakšne so naše življenjske bitke, nas lahko pomoč, podpora in razumevanje drugih iz izčrpavajoče izolacije in brezupa vodi v odločnost in pozitivne spremembe. Dobri odnosi posameznika napajajo s prijetnimi občutki, ki mu omogočajo, da se počuti sprejetega. Oblikovanje podpornega okolja v katerem se posameznik lahko zateče po oporo in izrazi svojo stisko, je ključnega pomena, saj naredi izkušnjo obiska hribov možno in prijetno. Dobra izkušnja ima veliko vrednost s pozitivnim vplivom na doživljanje okolja in notranji svet posameznika.
Inkluzija je proces, pri katerem se učimo živeti drug z drugim. Ključna ideja inkluzije je izboljšati svet za vse. Posameznik, ki je pozitivno naravnan do potreb soljudi, bo zagotovo bolje sprejemal vse ljudi. Pri inkluziji se mora prilagajati tako posameznik s posebnostmi ali brez posebnosti kot tudi okolje. Za uresničevanje inkluzivne družbe je iskanje rešitev, sodelovanje in učenje strpnosti prava pot. Akcija je v svoji biti inkluzivna. Misli na okolje in na posameznika. Prilagaja okolje in posameznika spodbuja k sprejemu izzivov ter ga pri doseganju ciljev tudi podpre. Akcija ne želi ukalupljati posameznikov, dopušča jim, da so vključeni v skupino, da na svoj način in s svojim tempom dosežejo cilj.

INKLUZIJSKI POHODI SKUPAJ V HRIBE
23. maj NANOS
29. maj MIRNA GORA
  9. jun. TRŠKA GORA
13. jun. PLANINA RAZOR
16. jun. PLANINA NAD VRHNIKO
26. jun. ČAVEN
27. jun. RUŠKA KOČA
17. julij GRADIŠČE
 4. sep. POKLJUKA
 8. sep. ZAVRŠKI STOLP
 9. sep. VSESLOVENSKI INKLUZIJSKI POHOD - UŠTE
16. sep. ŠMARNA GORA
 9. okt. INKLUZIJSKI POHOD - 12. TEK DRAGA IG
 9. okt. RUDIJEV DOM - DONAČKA
16. okt. TRSTELJ
23. okt. LISCA

Inkluzijski pohodi so tudi prostor vseživljenjskega učenja o naravi, znamenitostih, odnosih, razumevanju sebe in drugih. Izkušnje odnosa z drugo osebo je način komunikacije, izražanje, preverjanje pri sebi, kako delujemo sami. Izkušnje z različnostmi omogočajo prilagajanje v odnosu, kar je temelj inkluzije. Omogoča razvoj, širitev lastne vrednosti in spretnosti ter razumevanja, ki jih ljudje potrebujejo skozi življenje. Spodbuja ustvarjalnost in prilagajanje različnim okoliščinam ter okolju.

Poskrbeli bomo za inkluzivno, zabavno in varno pot do cilja. Na poti do vrha bodo prisotni prostovoljci, ki bodo na voljo za pogovor, usmerjanje, povezovanje in podporo. Na cilju bo poskrbljeno za zabaven in raznolik program, preskus senzornih pripomočkov, družabne in kreativne delavnice, telovadba za možgane, taktilne gibalnice, kotiček za umirjanje in mobilna svetovalnica.

Akcija bo pripomogla k ozaveščanju o ADHD, avtizmu in motnjah v duševnem razvoju - nevrorazličnosti. Na dogodkih bodo udeleženi informirani o oblikah pomoči, ki se nudijo v lokalnem in širšem okolju. Z ozaveščanjem in informiranje pa se bo zmanjšala tudi stigma, ki zaznamuje nevrorazličnost.

Društvo ASPI, Mavrični bojevnik, Zveza Sožitje, Planinska zveza Slovenije, odbor Planinstvo za invalide/OPP, Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p., CIRIUS Vipava.

Skupaj_v_hribe_nevrorazlicni_AMA_2021_Pin_OPP_PZS

Akcija po celotni Sloveniji povezuje različne organizacije, ki delujejo na sorodnih področjih. Povezovanje in sodelovanje vpletenih v aktivnosti tlakuje pot za nadaljnje delo.

Delovna skupina nevrorazlični AMA
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
AKTUALNO
18.10.2021
Srce Kraševcev Trstelj so osvojili tudi z invalidskimi vozički in belimi palicami
15.10.2021
S prijatelji z odločnim korakom na vrh Donačke gore, Socerba in Tinjana
11.10.2021
Štajerski Triglav, lepi trenutki s prve označene planinske poti v Sloveniji in vreče kostanja
05.10.2021
Usposabljanje strokovnega kadra za delo z invalidi v planinstvu na Uštah
28.09.2021
Skupaj v hribe z inkluzijo in vseživljenjskim učenjem na Boč
Vse novice
KOLEDAR
Trenutno ni prihajajočih dogodkov!
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije