petek, 23. april 2021
POIŠČI

240 planincev invalidov/OPP na pohodu na Planino
Najdi nas na Facebooku

SSOV - Stopiva skupaj, osvojimo vrh

Banner_SLEPI_2019_KO_E_komplet
Ko slepi in slabovidni stopijo skupaj proti vrhu -
Odprti do narave, dovzetni za gibanje in nova doživetja

 

Delovna skupina »za slepe/slabovidne ni ovir«  organizira 22. in 23. junija 2019 akcijo »Stopiva skupaj, osvojimo  vrh«. 

Odbor planinstvo za invalide/OPP – (Planinska zveza Slovenije), Zveza slepih in slabovidnih Slovenije in Zveza Lions klubov Slovenije so združili moči in organizirajo akcijo »Stopiva skupaj, osvojimo vrh«.

Tako se v soboto, 22. junija 2019 povzpnemo na Boč in Zelenico, dan pozneje, torej v nedeljo, 23. junija 2019 pa še na Gospodično in Čaven.

 

Moto akcije je razgibajmo telo in duha.

Namen akcije je: ozavestiti slepe in slabovidne, da se podajo v hribe, da porušimo omejitve, ki si jih postavljamo sami  - stereotipi, da se povabi vse k aktivni udeležbi, da ni razlik med »nami«.

Cilj:  Spodbuditi čim več slepih/slabovidnih in oseb z okvaro vida, da se pridružijo akciji, povezovanje, predstaviti planinstvo kot možnost aktivnega preživljanja prostega časa, izkoristiti okolje v katerem živimo, približati slepoto drugim/družbi, jedilniki v brajlici, povečani pisavi v večih jezikih …

Inkluzija

Samo s pogumom in z odločnostjo lahko zagotavljamo dostopnost do informacij, medsebojnega razumevanja in sprejemanja drugačnosti. Na ta način se slepi in slabovidni tudi dokazujemo in uveljavljamo kot polnopravni oz. enakopravni del družbe. Odprti do narave, dovzetni za gibanje in nova doživetja. Ker želimo sebi in drugim dokazati, da zmoremo. Ker želimo biti zgled vsem, ki imajo težave z vidom. Ker moramo tudi ali predvsem sami (po)skrbeti za ozaveščanje širše javnosti o slepoti. Ker moramo odgovorne nenehno opozarjati na ureditev dostopnosti do prostora, storitev in informacij.

 

Ob tej priložnosti vabimo čim več slepih in slabovidnih, in vse ljubitelje planin, gibanja v naravi, da se nam pridružijo v tej akciji osvajanja slovenskih vrhov. Da se v povezovanju bolje spoznamo, spoznavamo, kaj nam nudi narava in na svoj način vzljubimo naravne lepote okoli sebe.

 

Za vse to je potrebna sprememba miselnosti – tako pri ljudeh z okvaro vida kot vseh ostalih v družbi. V hribe pa se podajamo tudi zato, ker želimo doseči prilagoditve vseh oblik dostopnosti v kočah in nasploh v gorah. Zato presezimo omejitve, ki si jih iz strahu, nevédenja, neznanja ali kako drugače postavljamo sami.

Ovrzimo stereotipe, ki nas razdvajajo in so vir nerazumevanja. Bodimo dejavni in dokažimo, da med videčimi in nevidečimi ni nepremostljivih razlik. Zato stopimo skupaj in osvojimo čim več vrhov.

 

Dodatne informacije in pojasnila v zvezi z omenjeno akcijo dobite na spletni strani: www.pin-opp.pzs.si in na socialnih omrežjih delovne skupine fb in tw.


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
AKTUALNO
19.04.2021
SLOVENIJA PLANINARI 2021| razpis akcije sofinanciranja dogodkov
15.04.2021
Na mladih svet stoji, na mladih prostovoljcih pa žari
07.04.2021
7. april je svetovni dan zdravja: »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«
02.04.2021
Nova doživetja za invalide in osebe s posebnimi potrebami v slovenskih gorah
02.04.2021
Obeležujemo 2. april – dan zavedanja o avtizmu
Vse novice
KOLEDAR
Trenutno ni prihajajočih dogodkov!
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije